• Les Dragons l’emportent dans la douleur

     

    Posté le 18/02/2012 18:56:52

    Dragons Catalans (6) 28
    T :
    Thomas Bosc, Vincent Duport, Daryl Millard 2, Baitieri
    G : Dureau 4

    Castleford Tigers (16) 20
    T : Griffin 3, Arundel
    G : Dixon 2

    Les Dragons l'ont emporté dans la douleur cet après-midi pour leur première sortie de l'année au stade Gilbert Brutus. Face à des Tigers offrant un jeu simple mais efficace, seul Rangi Chase, le Man Of Steel 2011, parvenant à mettre le feu dans la défense catalane, les Dragons ont lutté pour parvenir à imposer leur rythme.

    Ce sont d'ailleurs lesTigers qui rentraient dans le match de la meilleure des manières, ouvrant la marque dès la première minute par l'intermédiaire de Griffin. Thomas Bosc concrétisait à la 12ème minute la grosse domination catalane, suite à un bon travail du duo Dureau/Pryce. Dans ce début de match électrique au milieu du terrain, les Tigers tentant de casser le rythme et par la même occasion le pack catalan, les sang et or ne se laissaient pas intimider et poussaient l'arbitre à sortir Jason Baitieri et Steve Nash pour 10 minutes. Castleford tirait profit de ces deux exclusions temporaires et exploitait à merveille les espaces. Contre le cours du jeu, Griffin s'offrait le doublé en contre, imité 3 minutes plus tard par Joe Arundel qui faisait parler sa vitesse pour prendre à revers la défense catalane. Les Dragons, menés 16 à 6, tentaient de renverser la vapeur mais leurs trop nombreuses maladresses ne leur permettaient pas d'inquiéter leurs adversaires.

    Les Catalans, à n'en pas douter sermonnés par Trent Robinson à la pause, attaquaient fort le deuxième acte et étaient rapidement récompensés par un essai signé Daryl Millard. Griffin redonnait dix longueurs d'avance aux siens quelques minutes plus tard et signait par la même occasion son hat-trick mais là encore, les Dragons ne se laissaient pas abattre et accentuer leur pressing. Leon Pryce, élu homme du match, trouait une nouvelle fois le rideau défensif et trouvait Clint Greenshields au soutien qui offrait le doublé à Daryl Millard à 10 minutes de la fin. Puis, 4 minutes plus tard, c'était au tour de Steve Menzies, lui aussi décisif aujourd'hui, de faire parler la poudre. Le génial seconde ligne catalan trouvait la faille dans la défense des Tigers, embarquait toute la défense avec lui avant de servir Jason Baitieri, récompensé pour tous ces efforts dans ce match par un essai.

    Si les Dragons ont assuré l'essentiel ce soir en prenant les deux points de la victoire, les hommes de Trent Robinson auront une semaine pour préparer le déplacement à Saint Helens vendredi soir. Un premier véritable test pour les Dragons face à l'une des grosses écuries de la compétition.


    votre commentaire
  • El CCCB, sense ruptures

    El nou director del centre, Marçal Sintes, assegura que el model “d'èxit” i de qualitat de la institució està garantit, malgrat les últimes retallades pressupostàries

     
    1 2
     
    El CCCB ha programat una mostra sobre la història del Paral·lel de Barcelona

    Un mes i mig després de la seva entrada com a director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), el periodista Marçal Sintes va insistir ahir que no pensa fer canvis radicals que trenquin el model d'èxit de la institució, que des de la seva fundació va liderar el filòsof Josep Ramoneda, l'antic director. El seu ingrés al CCCB va estar esquitxat per polèmiques polítiques els primers dies del seu nomenament per part de la Diputació de Barcelona, la institució de la qual depèn majoritàriament el centre. Ara, però, ja més tranquil, ha comparegut davant dels mitjans de comunicació per apadrinar la programació d'activitats del 2012. Sintes no ha fet canvis en aquest calendari, previst en època Ramoneda, ni en farà de substancials pròximament, segons ha dit.

    De moment, el nou director del centre ha avançat els quatre “principis” bàsics en què es basarà el seu mandat, en espera d'elaborar un pla estratègic que pensa tenir enllestit abans de l'estiu. La continuïtat és el primer d'aquests principis que ha anomenat Sintes: “El CCCB és una història d'èxit i ha de continuar sent així. No pretenc ni de bon tros fer cap canvi de direcció brusc.” Sintes es vol allunyar de projectes personalistes i, en aquest sentit, assegura que en cap cas pretén que “el CCCB esdevingui el centre de Marçal Sintes, sinó simplement el CCCB”.

    El reforçament de la qualitat i la recerca de recursos propis i provinents de l'esfera privada constitueixen el segon dels seus objectius, sobretot amb la retallada pressupostària. Per a aquest 2011 el CCCB disposarà de 9.580.000 euros, un 15% menys que el 2011. Un pressupost que, per Sintes, és el mínim i el just per poder mantenir la qualitat del centre. Des del 2009, la reducció global és del 24%, tot això tenint en compte que l'espai del centre ha augmentat un 30% amb la incorporació de l'Antic Teatre. En aquest sentit, Sintes veu prioritari reforçar el lloguer d'espais per assolir recursos propis.

    El nou director del CCCB també remarca l'obertura com a tercer “principi” del centre, en el sentit que no entén “el centre com un lloc de tendència, sinó com un lloc que vol recollir veus diferents i discrepants”. Per acabar, malgrat la justesa del pressupost, Sintes aposta per l'ambició: “No renunciem a jugar a primera divisió, també internacional, i això vol dir també assumir riscos.” “Serem atrevits”, ha reblat Sintes.

    Fotografia i Paral·lel

    La programació del 2012 s'ha iniciat fa alguns dies amb la inauguració de l'exposició Pantalla global, que reflexiona sobre l'impacte de les pantalles en la societat actual. El fotoperiodisme centrarà les dues exposicions següents: una que reunirà material de mostres de l'exposició de Visa pour l'image de Perpinyà (a finals de febrer) i una altra del fotògraf Martin Parr, a finals de maig. A la tardor arribarà una exposició sobre la història del Paral·lel barceloní del 1900 al 1939.

    En les pròximes setmanes, a més a més, Sintes també haurà de nomenar un nou cap d'exposicions, en substitució de Jordi Balló.

     
     

    Darrera actualització ( Dissabte, 18 de febrer del 2012 02:00 )


    votre commentaire
  • El català guanya terreny

    Un informe de Plataforma per la Llengua conclou que el català ha deixat de ser un idioma minoritari

    El nombre de parlants ha crescut un 6% en set anys

     
    1

    Un dia després que el president de la Generalitat, Artur Mas, declarés en el diari Le Monde que “Catalunya podria ser un estat de la UE”, la Plataforma per la Llengua, entitat que s'autodefineix com l'“ONG del català”, va presentar ahir l'Informe Cat del 2012, un estudi sustentat en una cinquantena de xifres que ve a demostrar que la llengua catalana està guanyant terreny. Alguns dels ítems recollits en l'informe –el català és la 27a llengua del món en pes econòmic, és la 14a més parlada de la UE, ha incorporat 500.000 nous parlants (un 6%) en els últims set anys, el nombre de lectors de diaris en català ha crescut un 30% l'últim any...– confirmen el bon estat de salut del català.

    Amb les dades a la mà, Josep Anton Fernàndez, membre de l'executiva de Plataforma per la Llengua, va voler deixar molt clar ahir que ja és hora de desterrar la idea que el català és una llengua residual. “No hem de lluitar per la seva supervivència perquè no som una llengua minoritària. Som una llengua europea de dimensió mitjana, com l'holandès o l'hongarès, i el repte és assolir el seu benestar”, va subratllar Fernàndez.

    L'estudi presentat ahir, i que neix amb la voluntat d'actualitzar-se i possiblement ampliar-se cada any, recull 50 dades extretes de diversos informes. L'objectiu últim, segons va remarcar el director de Plataforma per la Llengua, Daniel Mundet, és esdevenir un “termòmetre per valorar la situació de la llengua en els diferents sectors”.

    Aquest primer Informe Cat s'ha estructurat a l'entorn de vuit àmbits: dades sociolingüístiques, cultura i mitjans de comunicació, empresa i consum, acollida lingüística, ensenyament, justícia, oficialitat i reconeixement, i internet i noves tecnologies. En la majoria dels àmbits la millora és evident. N'hi ha algun, com és el cas de les noves tecnologies –el català és la 8a llengua més activa a internet– en què l'avenç és espectacular. Però també hi ha rèmores en sectors com ara la justícia, en què en els últims cinc anys el nombre de sentències redactades en català ha disminuït del 20% al 14 %.

    Coincidint amb la presentació de l'informe, la Plataforma per la Llengua, que actualment té 3.000 socis, va llançar ahir una nova campanya publicitària. Es tracta d'un breu vídeo amb temàtica marinera amb el qual demanen suport als ciutadans de Catalunya per acabar de situar el català en el nivell de benestar òptim que li pertoca. Mundet va rebutjar el concepte de bilingüisme. “A Catalunya es parlen 250 llengües; el gran repte és convertir el català en la nostra llengua comuna.”

    14
    per cent
    de les sentències dictades a Catalunya es redacten en català.
    500.000
    nous parlants
    ha guanyat la llengua catalana en els últims set anys.
    3
    per cent
    de les pel·lícules s'ofereixen en català.

    El nombre de lectors de diaris en català creix un 30% en un any

    Una mestra primària impartint una classe. Foto: M.M.
    1

    Tot i que el 24% dels espectadors asseguren que prefereixen mirar pel·lícules al cinema doblades o subtitulades en llengua catalana, l'enquesta La dieta cultural dels catalans, de l'any 2010, mostra que només el 3,1% de les sessions de cinema a Catalunya van ser en llengua catalana.

    De baixa al jutjat i lluny d'Europa

    Poques sentències

    No és nou, però sí que sorprèn que l'àmbit de la justícia sigui pràcticament l'únic en què el català, en lloc d'avançar, recula. L'ús escrit del català per part dels jutges i magistrats va de baixa. Tant és així, que en els últims cinc anys, el nombre de sentències redactades en català ha disminuït del 20% al 14%. L'any 2010 el 85,5% de les sentències van ser en castellà, una tendència que ja ve de l'any 2005, quan el nombre de sentències en català havia augmentat lleugerament. La presència del català és encara més ridícula al Tribunal Superior de Justícia (TSJC), un òrgan que aspira a ser l'última instància jurisdiccional de tots els processos iniciats a Catalunya. Els magistrats del TSJC només redacten un 1,5% de les sentències en llengua catalana. Però no és només un tema de jutges i magistrats; tot i que el 88% del personal de l'administració de justícia admet tenir coneixements de català, només un 3% de les demandes són en català.

    Res d'oficialitat

    Un altre dels àmbits en què encara hi ha molta feina a fer és el de l'oficialitat i el reconeixement de la llengua. L'informe destaca que, ara per ara, tot i ser la 14a llengua més parlada de la UE, el català encara no és oficial a Europa. Per tal que ho fos, caldria que l'Estat espanyol en demanés el reconeixement, però mai no ho ha fet. El reconeixement del català també està pendent al Parlament espanyol. El Congrés dels Diputats és l'únic Parlament d'un estat de la Unió Europea que no permet l'ús d'una llengua pròpia de l'estat amb tants parlants com la catalana. Hi ha tot un marc legal que dificulta també l'ús del català. L'estudi de la Plataforma per la Llengua fa referència a 500 lleis que imposen o fan un tractament clarament afavoridor del castellà respecte a les altres llengües. Aproximadament 300 d'aquestes lleis afecten directament les empreses, especiament pel que fa a l'etiquetatge, la documentació, els tràmits i els rètols.

    Només un 3% del cinema és en català

    Els diaris en català han guanyat 220.000 nous lectors en l'últim any. Això vol dir un increment del 30%, fet que ha situat el nombre de lectors de diaris en català en gairebé un milió de persones. Amb aquesta espectacular pujada, motivada per l'increment i la diversificació de l'oferta de capçaleres, els lectors de diaris catalans sumen més de 976.000 persones, una quantitat mai assolida amb anterioritat. Segons el baròmetre de la comunicació i la cultura, els dos diaris en català més llegits són les edicions en català de La Vanguardia i El Periódico. El Punt Avui ocupa el tercer lloc, seguit, en quart lloc, per l'Ara.

    Darrera actualització ( Dissabte, 18 de febrer del 2012 03:02 )


    votre commentaire
  • La Catalunya d'abans del totxo

    La Universitat Autònoma de Barcelona posa en marxa el primer banc d'imatges per satèl·lit que permet conèixer l'evolució del territori català els últims 40 anys

    El servidor Satcat aplega unes 1.200 fotografies

     

    Dos exemples d'imatges recollides pel satèl·lit Landscat que es recopilen a la pàgina web del SatCat Foto: ACN.
    1 2

    Des d'ahir és possible veure com ha evolucionat el territori català en els últims 40 anys i també conèixer com era Catalunya abans del boom de la urbanització, per exemple. El Grup de Recerca Mètodes i Aplicacions en Teledetecció i Sistemes d'Informació Geogràfica (Grumets), format per membres de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), ha creat el primer gran banc públic d'imatges per satèl·lit de Catalunya. (http://opengis.uab.cat/wms/satcat/index.htm).

    Durant els últims deu anys, l'equip ha estat ordenant i carregant en el servidor les imatges del territori català provinents del satèl·lit més important del món per a l'observació detallada de la Terra, el Landsat. El Servidor d'Imatges de Satèl·lit de Catalunya (Satcat) és una iniciativa pionera a l'Estat que inclou gairebé 1.200 imatges d'entre els anys 1972 i 2011. L'objectiu és donar servei tant als particulars com a les empreses i les administracions, per tal que puguin veure l'evolució del territori i n'extreguin conclusions i previsions. Per exemple, amb el recull d'aquestes fotografies per satèl·lit es pot comprovar la gran urbanització que ha viscut l'àrea metropolitana de Barcelona les últimes dècades, i també el retrocés de 0,7 quilòmetres que ha experimentat el delta de l'Ebre els últims anys. L'eina proporciona un conjunt d'imatges, en color natural i en fals color, que poden ser visionades com una pel·lícula. A més, cada imatge conté informació tècnica sobre la data, l'hora i les característiques del sensor.

    El sistema Satcat ha contribuït a l'anomenada “revolució petapíxel” que ofereix la teledetecció, és a dir, el treball dels científics amb milers de bilions de píxels, la quantitat de dades més gran sobre un tema que la humanitat ha tingut mai. Per tant, el servidor també ofereix la possibilitat que els usuaris es descarreguin les imatges per a un ús professional en aquesta branca.

     
     

    Darrera actualització ( Dissabte, 18 de febrer del 2012 02:00 )


    votre commentaire
  • Rajoy vol que el PP sigui un “model de conducta política i moral”

    El president del govern espanyol s'ha mostrat convençut que els populars aconseguiran guanyar les eleccions d'Andalusia i d'Astúries

    Proposa Sánchez-Camacho com a presidenta del Comitè Electoral del partit

     
    El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, durant la seva intervenció al Congrés del PP Foto: EFE.
    1

    El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha expressat el seu desig que el PP sigui un “model de conducta política i moral” i ha afirmat que no es pot permetre “negligències, malbarataments i inventar problemes que no existeixen perquè s'estengui la discòrdia”. El president popular ha admès davant els membres el seu partit que pot patir alguna “relliscada” però ha promès el màxim “esforç” i “rigor” per perseguir-les. “Als nostres càrrecs polítics se'ls pressuposa competència, diligència i l'honradesa i no acceptarem que una taca contamini la bona fama de tots”, ha afirmat Rajoy en el discurs previ a la seva més que probable reelecció com a nou president del partit.

    En el discurs com a candidat per tornar a presidir el PP, Rajoy ha advocat per un partit que sigui un “model en la gestió” i a no “trair” la confiança que li han atorgat els ciutadans espanyols. El president del govern ha comparat la situació del partit respecte l'anterior congrés, celebrat a València en unes “circumstàncies molt diferents a les d'avui”. “Aleshores teníem molt de futur però poc present, molts somnis però poques realitats”, ha recordat Rajoy, que aleshores no tenia la reelecció garantida.

    En aquest sentit, ha reivindicat el creixement que ha experimentat la formació popular en militants i com a “alternativa de govern”. Ha afirmat que enlloc de contar a quants ajuntaments, capitals de província i comunitats governen, han de contar “les excepcions” i s'ha mostrat convençut en aconseguir la victòria a Andalusia i Astúries, que celebraran eleccions properament.

    El president popular ha comentat que del PP ara no s'esperen “queixes, denúncies i denúncies” sinó que és hora de les “respostes”. “És l'hora del que teníem preparat s'apliqui, el que hem predicat s'acompleixi i en el que hem reclamat solucions es corregeixi. Espanya espera que actuem amb decisió i celeritat”, ha continuat Rajoy.

    El candidat a la reelecció com a president del PP ha fet pública l'estructura del partits per als pròxims anys en què manté Maria Dolores de Cospedal com a secretària general, Javier Arenas com a vicesecretari de Política Autonòmica i Local i incorpora Carlos Floriano com a secretari d'Organització.

    D'altra banda, la presidenta del PP a Catalunya, Alicia Sáchez-Camacho, ha estat proposada com a presidenta del Comitè Electoral Nacional del partit. En total, el comitè executiu estarà format per 35 persones.

     
     

    Darrera actualització ( Dissabte, 18 de febrer del 2012 20:55 )


    votre commentaire


    Suivre le flux RSS des articles de cette rubrique
    Suivre le flux RSS des commentaires de cette rubrique